ТРАНСЛЯЦІЙНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВОГНЕПАЛЬНОГО ПОРАНЕННЯ ТОВСТОЇ КИШКИ СУЧАСНИМИ ВИДАМИ КУЛЬ - Цимбалюк, В.І.; Лурін, І.А.; Гуменюк, К.В.; Савицький, О.Ф.; Попова, О.М.; Горобейко, М.Б.; Дінець, А.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Вогнепальні поранення товстої кишки є частими при бойових втратах, включно з сучасним вторгненням Росії в Україну. Поранення товстої кишки пов’язані з високою летальністю та важкими гнійно-септичними ускладненнями. У цьому трансляційному дослідженні ми досліджували вогнепальні поранення товстої кишки у 374 військовослужбовців, які отримали поранення на сході України. В експериментальній частині для балістичного аналізу різних куль для підтвердження клінічних даних використовувався спеціальний сертифікований балістичний гель 10% FBI Ballistic Block. Аналіз даних показав, що тяжкість ушкоджень товстої кишки залежала від типу ранючого снаряда, що було підтверджено в експериментах з гелем. Дія ранючої снарядної кулі «V-Max» 5,45x39 мм, що має розширювальні властивості, в ураженій черевній порожнині з пошкодженням товстої кишки має достовірні відмінності (р
Keywords: вогнепальне поранення; поранення товстої кишки; бойове травмування; порожниста куля; балістичний гель