ОЦІНКА БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З НАДМІРНОЮ МАСОЮ ТІЛА ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Цушко, І.О.; Шнайдер, С.А.; Шварцнау, О.Г.; Дієва, Т.В.; Прийма, О.А.; Романова, Ю.Г.; Лисенко, Т.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження було присвячено вивченню біохімічних показників ротової рідини дітей з основними стоматологічними захворюваннями на тлі надмірної маси тіла в процесі проведення розроблених лікувально-профілактичних заходів. У клінічних обстеженнях брало участь 48 дітей віком від 15 до 18 років за критеріями «включення/виключення». Діти були поділені на 2 групи (основна група – 25 дітей та група порівняння – 23 дитини). У групі порівняння проводилася тільки базова терапія (санація порожнини рота і професійна гігієна). Пацієнтам основної групи призначали крім базової терапії розроблений лікувально-профілактичний комплекс. Застосування розробленого комплексу дозволило через 1 рік знизити активність запального процесу, підвищити антиоксидантний і неспецифічний антимікробний захист та нормалізувати мікробіоценоз порожнини рота.
Keywords: стоматологічні показники; біохімічні маркери; діти; надмірна маса тіла; профілактичний комплекс