ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ БІОСУМІСНИХ КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ НА ПОКАЗНИКИ РОТОВОЇ РІДИНИ ПАЦІЄНТІВ ІЗ АЛЕРГОЛОГІЧНИМ СТАТУСОМ ПРИ ОРТОПЕДИЧНОМУ ЛІКУВАННІ ЗНІМНИМИ ПРОТЕЗАМИ - Янішен, І.В.; Федотова, О.Л.; Савєльєва, Н.М.; Хлистун, Н.Л.; Погоріла, А.В.; Кузнецов, Р.В.; Мовчан, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Аналіз результатів клінічних досліджень показав, що від 15 % до 43 % людей, які вимушено користуються ортопедичними конструкціями, мають «непереносимість» певних матеріалів коронок і зубних протезів. Отримані у дослідженні дані доводять вплив конструкційних матеріалів на показники ротової рідини пацієнтів із алергологічним статусом – зафіксовано достовірне погіршення якостей ротової рідини за рахунок зниження рН, збільшення гальванічних струмів і електропровідності уже через 1 день після накладення бюгельних протезів. Проведене дослідження дало змогу підвищити якість ортопедичного лікування пацієнтів із алергологічним статусом шляхом застосування альтернативних біосумісних матеріалів при виготовленні знімних конструкцій зубних протезів.
Keywords: ортопедичне лікування; непереносимість; алергологічний статус; бюгельні протези; склокераміка; ротова рідина