ЗМІНИ ТРІЙНИЧНОГО ГАНГЛІЯ ЩУРІВ ПРИ ГОСТРОМУ КАРРАГІНЕНОВОМУ ЗАПАЛЕННІ - Данилів, О.Д.; Шепітько, В.І.; Якушко, О.С.; Стецук, Є.В.; Борута, Н.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було вивчення реакції компонентів трійчастого вузла щурів на асептичне запалення в умовах експерименту. Дослідження було проведено на 40 статевозрілих білих щурах-самцях. Об'єктом дослідження був трійчастий ганглій щурів. Тварини були розділені на 2 групи: контрольна група тварин (5), яким вводили ізотонічний розчин NaCl та група експериментальних тварин (35), яким було змодельовано гостре карагененове запалення. Щури були виведені з експерименту на 3, 5, 7, 10, 14, 21, 30 добу шляхом передозування тіопенталового наркозу. Гістологічне дослідження препаратів показало, що карагенен-індуковане запалення в трійчастому ганглії щурів мало стадійний характер перебігу. Реактивні зміни в судинах гемомікроциркуляторного русла були найбільш виражені на 5 добу спостереження, після чого відбувалася поступова стабілізація кровотоку до його повної нормалізації на 14 добу. Ознаки реактивних змін у нейронах у вигляді поступового набухання цитоплазми та ядра перинуклеарного хроматолізу були помітні вже в ранні терміни експерименту. Зі збільшенням термінів спостереження посилювався характер змін. У частини клітин спостерігалися ознаки дегенеративно-дистрофічних процесів. У відповідь зміни нейронів збільшилася проліферативна активність клітин глії. Максимального прояву ознаки запалення в паренхімі досягли на 14-ту добу із незавершеним процесом регенерації до 30-ї доби.
Keywords: трійчастий ганглій; запалення; карагенен; щури