ПОКАЗНИКИ КОАГУЛЯЦІЙНОГО ГЕМОСТАЗУ ТА СТУПІНЬ ОКСИНГЕНАЦІЇ КРОВІ У ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ ОПІОЇДІВ НА ПІЗНІХ ТЕРМІНАХ КОРЕКЦІЇ - Пальтов, Є.В.; Масна, З.З.; Кривко, Ю.Я.; Войценко, К.І.; Вергун, А.Р. (Світ медицини та біології, 2022)
Тривале застосування опіоїдних анальгетиків є причиною гематологічних змін, що призводять до порушення трофіки та оксигенації тканин і органів різних систем організму. Матеріалом для дослідження була мікропопуляція 50 статевозрілих безпородних щурів-самців віком 4,5–7,5 місяців масою 160–270 г. За допомогою загальноприйнятих методів досліджено динаміку змін гематологічних показників коагуляційного гемостазу та ступеня оксигенації крові щурів у хронічному періоді опіоїдної дії та під час корекції. Корекцію проводили пентоксифіліном. Результати наших досліджень значно розширюють дані щодо негативного впливу опіоїдів на організм при їх довготривалому застосуванні та свідчать про те, що це призводить до розвитку значних змін показників коагуляційного гемостазу (кількість тромбоцитів, протромбіновий час, протромбіновий індекс, час рекальцифікації цільної крові, загальний фібриноген, гемоглобін, гематокрит), що призводить до порушення васкуляризації та прогресування явища дисциркуляторної гіпоксії.
Keywords: зміна реології; порушення оксигенації; опіоїдний анальгетик; щур; хронічний період; корекція