ЗМІНИ КОРТИКОСТЕРОЦИТІВ СІТЧАСТОЇ ЗОНИ ТА МОЗКОВИХ ЕНДОКРИНОЦИТІВ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ НА ТЛІ ДЕПРИВАЦІЇ ТЕСТОСТЕРОНУ - Скотаренко, Т.А.; Шепітько, В.І.; Стецук, Є.В.; Борута, Н.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метаболічні порушення, що є головними причинами багатьох захворювань та можуть бути ланками патогенезу інших нозологій залишаються актуальними об’єктами наукових досліджень. Доведено, що тестостерон є важливим біологічним регулятором процесів обміну в чоловічому організмі. Проводяться сучасні дослідження щодо впливу дефіциту тестостерону на стан нейронів, яєчок, печінки та інших органів і тканин тіла. У роботі описані основні морфологічні зміни кортикостероцитів сітчастої зони кіркової речовини та ендокриноцитів мозкової речовини надниркових залоз білих шурів під час центральної депривації синтезу тестостерону шляхом експериментальної блокади гонадотропних гормонів. Встановлено, що пригнічення синтезу тестостерону призводило до дистрофічних змін та порушення синтетичної функції кортикостероцитів сітчастої зони, що на мікроскопічному рівні виявлялось варіабельністю морфометричних показників.
Keywords: депривація тестостерону; реакція кортикостероцитів; сітчаста зона; кіркова речовина; мозкова речовина; надниркова залоза