МОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ СТІНКИ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ЗА УМОВ ЗМОДЕЛЬОВАНОГО ПАНКРЕАТИТУ - Шутурма, О.Я.; Небесна, З.М.; Огінська, Н.В.; Зарічна, О.Й.; Лєбєдєва, Т.А. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі представлені дані морфометричного дослідження стінки дванадцятипалої кишки за умов кріогенному панкреатиті. Встановлено, що ступінь мофрометричних змін взаємозалежав від тривалості змодельованого патологічного процесу. Виявлено зростання товщини слизової оболонки, висоти і товщини ворсинок, товщини власної пластинки слизової оболонки і підслизової основи, що пов’язане із набряком та запальний процес в досліджуваному органі. Також відзначалася тенденція до зростання ширини і глибини крипт, висоти стовпчастих епітеліоцитів в середній частині ворсинок, що вказує на виражені гіпертрофічні зміни.
Keywords: травна система; ворсинка; крипта; дванадцятипала кишка; кріогенний панкреатит; морфометрія