ВИБІР ОПТИМАЛЬНОГО МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ВЕРХІВКОВИМ ПЕРІОДОНТИТОМ - Алієв, Б.Ф. (Світ медицини та біології, 2022)
В статті представлена інформація про визначення оптимального методу лікування хворих з верхівковим періодонтитом в залежності від характеру запальних змін в періапікальних тканинах. З цією метою були обстежені 120 хворих з різними формами верхівкового періодонтиту і з них були сформовані 3 групи. У хворих з діагнозом гострий верхівковий періодонтит і періапікальний абсцес застосовували «закритий» і «відкритий» методи лікування періодонтиту, а у хворих з ускладненнями періодонтиту, тобто з гострим періоститом і остеомієлітом застосовували терапевтичні та хірургічні методи лікування. У пацієнтів групи, де застосовувався «закритий» метод лікування верхівкового періодонтиту, періапікальний індекс знизився з 2,77±0,136 до 1,20±0,114 бала та з 2,50±0,133 до 1,57±0,114 бала; у хворих групи, де застосовувався «відкритий» метод лікування верхівкового періодонтиту, цей індекс знизився з 2,55±0,185 до 1,80±0,117 бала. У хворих з ускладненнями верхівкового періодонтиту порівняно з попередніми групами періапікальний індекс дещо знизився і становив 2,06±0,117 бала. Так, дослідження показало, що більш надійними методами лікування є: «закритий» та «відкритий» методи лікування при розвитку гострого верхівкового періодонтиту та періапікального абсцесу, а також консервативне та оперативне втручання при лікуванні як гострого періоститу, так і гострого остеомієліту.
Keywords: гострий верхівковий періодонтит; періапікальний абсцес; періапікальний осередок деструкції; періапікальний індекс; лікування гострого періодонтиту; гіперемія слизової оболонки