ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІКО-ПАРАКЛІНІЧНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ЖІНОК З ЕНДОМЕТРІОМАМИ ЯЄЧНИКІВ ПРИ ПОЄДНАННІ ІЗ ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ОРГАНІВ МАЛОГО ТАЗУ - Бігун, Р.В.; Оріщак, І.К.; Геник, Н.І.; Островська, О.М.; Воробій, В.Д.; Жукуляк, О.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Ендометріоми займають значну частку у структурі генітального ендометріозу. Проведено клініко-параклінічне обстеження 210 пацієнток з ендометріомами. У 57 пацієнток (27,1 %) вперше виявили кісти розміром ≤ 4 см, у 46 (21,9 %) – вперше виявлено кісти > 4 см. Рецидивуючі ендометріоми ≤ 4 см діагностували у 71 (33,8 %), а розміром > 4 см – у 36 жінок (17,1 %). Виявлено старший вік, виражений тазовий біль та важкі прояви зовнішнього генітального ендометріозу у пацієнток з рецидивуючими ендометріоїдними кістами яєчників порівняно з групами, де ендометріоми були виявлені вперше. У жінок молодого віку ендометріоми розміром до 4 см частіше поєднуються із легкою формою генітального ендометріозу, тоді як у пацієнток старшої вікової категорії ендометріоїдні кісти яєчників, незалежно від розміру, частіше рецидивують, поєднуються з тяжкими проявами генітального ендометріозу і супроводжуються порушенням репродуктивної функції.
Keywords: ендометріома; запальні захворювання органів малого тазу; тазовий біль; онкомаркери; безпліддя