ОСОБЛИВОСТІ ЦИТОКІНОВОГО ТИПУ РЕГУЛЯЦІЇ ІМУННОЇ ВІДПОВІДІ У ПАЦІЄНТІВ З РОЖИСТИМ ЗАПАЛЕННЯМ - Василевська, Л.А.; Шаповал, С.Д.; Воронцова, Л.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Вивчення проблематики змін цитокінового статусу при бешиховому запаленні показує відсутність в дослідженнях інших авторів чіткого розподілу на форми і типи перебігу захворювання, що унеможливлює визначення цитокінового типу імунної відповіді для призначення індивідуального патогенетично обгрунтованного лікування. Нами проаналізовано стан гранулоцитарної ланки фагоцитарної системи, цитокіновий статус, типи імунної відповіді з урахуванням форми (еритематозна, бульозна, флегманозно-некротична) та типу перебігу бешихового запалення (первинним та рецидивуючим, що ускладнені сепсисом). Незавершений фагоцитоз на тлі дефіциту функціонально-метаболічного резерву нейтрофілів спостерігається в групах з сепсисом та при рецидивному перебігу флегманозно-некротичної форми. Виявлена зміна типів регуляції імунної відповіді від Th2-типу (еритематозна форма) до Th1-типу (сепсис) при первинній бешихі та всіх формах рецидивуючої бешихи. Бульозній та флегмонозно-некротичній формам первинної бешихи характерна імунна відповідь Th1/Th2-типу (з переважанням Th1-типу). Виявлені зміни вказують на різко наростаюче бактеріальне навантаження та тяжкість перебігу захворювання. Визначення типів регуляції, які властиві пацієнтам з різною формою та перебігом захворювання, вказує на необхідність індивідуального підходу до лікування та обов'язкового призначення препаратів з імуномодулюючою дією.
Keywords: бешиха; мікробний пейзаж; цитокіни; фагоцитоз; функціонально-метаболічний статус нейтрофілів