СМЕРТНІСТЬ ВІД КАРДІОВАСКУЛЯРНОЇ ПАТОЛОГІЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СЕЙСМОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ У ЗАГАТАЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ АЗЕРБАЙДЖАНУ - Ефендієва, Л.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження останніх років свідчать на користь зв'язку між сейсмологічною та геофізичною активністю та збільшенням числа серцево-судинних катастроф. Метою дослідження стало вивчення залежності смертності від серцево-судинних захворювань від геліо-сейсмічних показників у Загатальському районі Азербайджану. У 2013 році з 35 телеметричних станцій було отримано сейсмологічну інформацію. Для аналізу зв'язку із захворюваннями у Загатальському районі було розглянуто 401 історію хвороби хворих, які померли у 2013 році від кардіоваскулярних захворювань. Результати показали, що найбільша кількість смертей від гіпертонічного кризу була у віці 80–89 років (37,8 %), від гострого порушення мозкового кровообігу в цьому ж віці (33,3%), від гострого коронарного синдрому у віці 70–79 років. (43,4 %) та від гострої серцевої недостатності у віці 80–89 років (40,7 %). Найбільша кількість смертей була у всіх вікових категоріях від гострого коронарного синдрому. Максимальна кількість була за величиною магнітуди 1,1–2,0 мл (35,4 %). Таким чином, вивчення сейсмічної активності у різних сейсмогенних зонах дозволить удосконалити профілактику захворюваності та смертності від ССЗ.
Keywords: землетрус; магнітуда; гострий коронарний синдром; інсульт; гіпертонічний криз