ВСТАНОВЛЕННЯ НАЛЕЖНИХ СПІРОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У ДІВЧАТ ЮНАЦЬКОГО ВІКУ МЕЗОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ ЗА РАХУНОК МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Кириченко, Ю.В.; Сарафинюк, Л.А.; Андрощук, О.В.; Хапіцька, О.П.; Сарафинюк, П.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Використавши багатофакторний регресійний аналіз, який дав можливість визначити сумарний вплив показників зовнішньої будови на варіабельність спірографічних параметрів тіла, ми провели математичне моделювання для визначення належних індивідуальних спірографічних показників у практично здорових дівчат юнацького віку мезоморфного соматотипу. Для 12 спірометричних параметрів побудовано регресійні лінійні моделі з точністю опису ознаки у межах 55,30-96,64 %. У найбільшій мірі величина спірометричних параметрів детермінувалася обхватними розмірами тіла, діаметри таза і поперечним середньогрудним, шириною дистальних епіфізів.
Keywords: спірографія; антропометрія; соматотипування; юнацький період онтогенезу; регресійні моделі