ВИБІР МЕТОДУ ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО ХРОНІЧНОГО ГЕМОРОЮ - Кравців, М.І.; Дудченко, М.О.; Іващенко, Д.М.; Прихідько, Р.А.; Шевчук, М.П.; Заєць, С.М.; Іванова, Г.O. (Світ медицини та біології, 2022)
Геморой є однією з найпоширеніших хвороб аноректальної зони. Найчастіше дане захворювання потребує оперативного лікування, тому дослідження видів операцій для лікування геморою є дуже актуальним в наш час. Метою нашого дослідження було порівняти методику радіочастотної абляції гемороїдальних вузлів Rafaelo та гемороїдектомію по Міллігану – Моргану для визначення пріоритетної методики оперативного лікування хронічного геморою. У нашому дослідження прийняло участь 135 пацієнтів, які були поділені на дві групи. Першу групу складали 75 хворих, що були прооперовані методом Rafaelo, другу групу становили 60 хворих, яким була проведена гемороїдектомія по Міллігану – Моргану. Результати отримані нами показали, що метод радіочастотної абляції гемороїдальних вузлів методом Rafaelo є менше травматичним, простим у виконанні для хірургів, характеризується незначним рівнем післяопераційного болю, низькою частотою ранніх та пізніх післяопераційних ускладнень та рецидиву, не потребує додаткової терапії та характеризується коротким періодом реабілітації.
Keywords: внутрішній геморой; радіочастотна абляція; гемороїдектомія; Мілліган-Морган; Rafaelo