КОМП’ЮТЕРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СУМІСНОГО ВИКОРИСТАННЯ АЗАТІОПРИНУ З МЕТИЛПРЕДНІЗОЛОНОМ ЗА УМОВ ФАРМАКОТЕРАПІЇ МІАСТЕНІЇ - Ларіонов, В.Б.; Нефьодов, О.О.; Кальбус, О.І.; Тітов, Г.І.; Нефьодова, О.О.; Онул, Н.М.; Рутгайзер, В.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Сумісне використання фізіологічно активних сполук направлене на оптимізацію їх сумісного фармакотерапевтичного ефекту, що передбачає ослаблення побічних реакцій інгредієнтів, зменшення їх доз за умов потенційного синергізму використовуваних компонентів і збільшення зручності прийому готових лікарських форм. Метою даної роботи була оцінка можливості комбінованого застосування, ефективності та безпечності азатіоприну та метилпреднізолону при лікуванні міастенії. Можливі хімічні реакції сполук було спрогнозовано на підставі наявності та реакційної здатності функціональних груп, які входять до їх структури. Аналіз кислото-лужних властивостей сполук здійснювався за допомогою програм ACD/pKaDB та ChemAxon. Аналіз фізико-хімічних властивостей та даних про взаємодію з ферментними системами для метилпреднізолону та азатіоприну дозволяє припустити відсутність можливих взаємодій між цими препаратами як на хімічному, так у на фармакокінетичному рівні (з необхідністю корекції режимів дозування). На фармакологічному рівні сукупна терапевтична дія метилпреднізолону та азатіоприну очікувано сприятиме більш ефективному лікуванню розсіяного склерозу за рахунок пригнічення процесів розвитку та перебігу запальних реакцій.
Keywords: міастенія; комп’ютерне моделювання; фармакотерапія; комбінований вплив; метилпреднізолон; азатіоприн; лікування