РОЗЛАДИ ВРОДЖЕНОГО ІМУНІТЕТУ ПРИ РІЗНИХ ФОРМАХ ХРОНІЧНОЇ ЕКЗЕМИ - Лисенко, К.І.; Болотна, Л.А.; Саріан, О.І.; Дудченко, М.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Роль адаптивного імунітету у механізмі розвитку екземи як хронічного рецидивуючого дерматозу є доведеною. Інфекційний характер процесу при мікробній екземі, порушення мікробіоти шкіри і часті бактеріальні ускладнення при істинній екземі свідчать в першу чергу про розлади вродженого імунітету. Метою роботи було вивчення клітинного і гуморального компонентів вродженого імунітету у пацієнтів з різними клінічними формами хронічної екземи. Встановлено, що у пацієнтів з мікробною екземою пригнічення фагоцитарної активності нейтрофілів відбувається шляхом ослаблення поглинальної та перетравлюючої здібності (пониження значення фагоцитарного індексу, фагоцитарного числа та індексу завершеності фагоцитозу), при цьому у хворих на істинну екзему достовірно зменшувався тільки індекс завершеності фагоцитозу. Вперше визначено пониження рівня антимікробного білка лактоферину при обох формах дерматозу порівняно з таким у осіб контрольної групи. Вміст антимікробного пептиду β-дефензину 2 збільшувався в усіх пацієнтів відносно такого у контрольній групі, більш значимо при істинній екземі.
Keywords: істинна екзема; мікробна екзема; патогенез; вроджений імунітет; фагоцитарна активність нейтрофілів; лактоферин; β-дефензин 2