ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ДІАГНОСТИКИ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗУБОЩЕЛЕПНИМИ АНОМАЛІЯМИ НА ФОНІ ХРОНІЧНИХ ЗВИЧОК - Махлинець, Н.П.; Ожоган, З.Р.; Солдатюк, В.М.; Пюрик, М.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Підвищення ефективності діагностики зубощелепних аномалій у пацієнтів із патологічним прикусом, наявними шкідливими звичками є актуальним через поширення серед молодих осіб соціального стресу та пошуки його компенсації через розвиток шкідливих звичок. Нами проведені клінічні, рентгенологічні методи обстеження 60 пацієнтів із набутими зубощелепними аномаліями, деформаціями віком 15–17 років, та 15 осіб групи порівняння. Вивчали дані комп’ютерних томограм, проводили стереотопометричний аналіз (тривимірна цефалометрія), визначення товщини жувальних м’язів в симетричних ділянках лиця. Хворим проводили таємне анкетування з метою виявлення стресових чинників, які впливають на організм, вивчали залежність між наявністю стресового фактора та появою змін цефалометричних показників. Клінічні дослідження, результати анкетування показали, що у 95 % обстежених пацієнтів наявні шкідливі звички, які пов’язують з наявністю хронічного соціального стресу. Результати обстеження, цефалометричного аналізу та фотопротоколу підтверджують виражені диспропорції із однієї щелеп, де наявна шкідлива звичка; підтверджують наявність набутої, а не вродженої деформації лицевого скелету, яка поєднана із зміною товщини жувальних м’язів зі сторони деформації.
Keywords: стрес; шкідливі звички під час спання; шкідливі звички язика; цефалометрія; обличчя; ортодонтія; деформації