ДІАГНОСТИЧНІ ТА ЛІКУВАЛЬНІ ПІДХОДИ ПРИ ЕХІНОКОКОЗІ ПЕЧІНКИ - Міщенко, В.В.; Пустовойт, П.І.; Поляк, С.Д.; Воротинцева, К.О.; Койчев, Є.А.; Горячий, В.В.; Дегтяренко, С.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було покращити результати хірургічного лікування при ехінококозі печінки та якості життя оперованих хворих за рахунок вдосконалення діагностично‒лікувальних підходів, профілактики післяопераційних ускладнень і рецидиву хвороби. На лікуванні з приводу ехінококозу печінки знаходилось 22 хворих. При ехінококектомії з атиповою резекцією печінки тривалість операції склала 2 години, при лапароскопічній ехінококектомії ‒ 1,2 години, при методиці PAIR ‒ 40 хв. Летальних випадків на спостерігали. Рецидив захворювання виявлено у 9,1 %. Радикальною і ефективною операцією є атипова резекція частини печінки з ехінококовою кістою. Лапароскопічна ехінококектомія є альтернативою відкритій атиповій резекції частини печінки з ехінококовою кістою. Головною умовою виконання puncture aspiration injection reaspiration під УЗ та рентген‒ навігацією є відсутність цистобіліарних нориць, так як інстиляція кісти сколіцидним розчином може бути причиною склерозуючого холангіту. У післяопераційному періоді на протязі 3‒6 місяців слід проводити протирецидивну антипаразитарну терапію альбендазолом по 10‒15 мг/кг ваги двічі на день або мебендазолом по 40‒50 мг/кг ваги тричі на день трьома 28‒ денними курсами з перервою 14 днів.
Keywords: лікування; діагностика; ехінококоз; печінка; підходи; ехінококектомія