ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ПУБЕРТАТНОГО ПЕРІОДУ У ДІВЧАТОК З НИЗЬКОЮ МАСОЮ ТІЛА ПРИ НАРОДЖЕННІ - Мустафаєва, І.Р. (Світ медицини та біології, 2022)
Нами обстежено 65 дівчаток, які перебувають у пубертатному періоді та проживають в умовах міста Баку та Нахчівані. Вік дівчаток становив 16,35±0,06 років. Усі дівчатка були народжені від доношеної вагітності із низькою масою тіла. Середня маса новонародженого становила 2245±2598 (1900–2500 г). Встановлено, що у дівчаток, які народилися з низькою масою тіла, відзначається затримка фізичного та статевого розвитку та клініко-діагностичні появи легкого гірсутизму (14,1±0,08). Дослідження гормонів виявило низькі показники фолікулостимулюючого гормону (3,0±0,21 мМЕ/мл), лютеїнізуючого гормону (мМЕ/мл), трийодтироніну (2,56±0,08 пг/мл), вільного тироксину (1,3±0,02 нг/мл), Естрадіолу (30,0±0,9 пг/мл) та високі показники пролактину (17,9±0,22 нг/мл), тиреостимулюючого гормону (2,96±0,19 мМЕ/мл), дегідроепіандростерон-сульфату (4,28±0,19пг/мл), вільного тироксину (1,21±0,11 нг/мл), що відображало наявність у даного контингенту дівчаток клініко-діагностичних проявів гіпогонадотропного гіпогонадизму, що відбивається на репродуктивному здоров’ї дівчаток у наступні періоди життя.
Keywords: пубертатний період; гіпотрофія плода; гірсутизм; гіпогонадотропний гіпогонадизм; затримка фізичного розвитку; затримка статевого розвитку