ПРОГНОСТИЧНА ЗНАЧИМІСТЬ МАРКЕРІВ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ - Романова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Марчак, Т.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Кульчицька, О.М.; Шкарівський, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
З метою оцінки прогностичної значимості маркерів ендотеліальної дисфункції в якості предикторів несприятливого прогнозу у хворих на ІХС були проаналізовані дані 135 пацієнтів з неускладненим перебігом захворювання і 27 – з несприятливим результатом. Проведене 2-річне проспективне дослідження показало, що несприятливі серцево-судинні події достовірно частіше виникали у хворих на ІХС з вихідним підвищеним рівнем біомаркерів ендотеліальної дисфункції порівняно з особами, у яких рівень цих біомаркерів був у межах референтних величин. Значною передбачуваною цінністю в плані ймовірності настання несприятливих подій володіли наявність інфаркту міокарда на початку дослідження, зниження фракції викиду лівого шлуночка
Keywords: ендотеліальна дисфункція; ішемічна хвороба серця; прогноз пацієнтів; асоційований з вагітністю протеїн плазми А; розчинні судинні молекули адгезії; ендотелін-1