ДИНАМІКА ЗМІН МІНЕРАЛІЗУЮЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 1 ТИПУ У ПРОЦЕСІ ЛІКУВАННЯ - Скиба, О.В.; Скиба, В.Я.; Дєньга, А.Е.; Бабеня, Г.О.; Шнайдер, С.А.; Саввова, А.О.; Себов, В.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячене вивченню мінерального складу ротової рідини у дітей, які страждають на цукровий діабет 1 типу, у процесі застосування розробленого нами лікувально-профілактичного комплексу. У клінічних обстеженнях брало участь 57 дітей віком 9–12 років, з них 45 дітей із цукровим діабетом 1 типу і 12 практично здорових дітей. У цьому оцінювалися стан твердих тканин зубів. Для оцінки впливу ЛПК на біохімічні показники ротової рідини було обстежено 45 дітей з цукровим діабетом 1 типуВикористання запропонованого ЛПК у дітей з цукровим діабетом 1 типу підвищувало ремінералізуючі властивості ротової рідини за рахунок збільшення вмісту в ній макроелементів кальцію, фосфору та магнію, а також призводило до збільшення активності антиоксидантного та антимікробного захисту, нормалізації системи «перекисне окислення ліпідів.
Keywords: стоматологічні показники; біохімічні маркери; діти; метаболічне порушення; профілактичний комплекс