ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ СТАНУ ЗУБНИХ РЯДІВ У ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНУ - Слинко, Ю.О.; Соколова, І.І.; Карпенко, К.І.; Удовиченко, Н.М.; Герман, С.І.; Томіліна, Т.В.; Скидан, К.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячене аналізу поширеності дефектів зубних рядів у дорослого населення Харківського регіону в залежності від статі. Проаналізовано ортопантомограми 1269 пацієнтів обох статей у віці від 18 до 84 років. Загалом стан зубного ряду у жінок кращий, ніж у чоловіків, а саме: поширеність малих дефектів зубних рядів (ДЗР) у жінок була меншою у 1.10 раза, великих ДЗР ‒ у 1.16 раза, ніж у чоловіків, а відсутність будь-яких ДЗР, навпаки, була виявлена у 1.3 раза частіше, ніж у чоловіків. Проте, встановлені відмінності не були статистично значущими (χ2=8.859, р=0.012). Проведене дослідження також показало, що жінки мали меншу кількість ДЗР на нижній та верхній щелепах, а у фронтальній та бічній областях ‒ більшу, ніж у чоловіків. Але статистичної різниці між поширеністю малих ДЗР щодо топографічних та кількісних характеристик та статі не було (p>0.05).
Keywords: дефекти зубних рядів; поширеність; гендерні відмінності; гендерний розрив