ЕЛЕКТРОМІОГРАФІЧНА ОЦІНКА ЖУВАЛЬНИХ М’ЯЗІВ У ПАЦІЄНТІВ З ОДНОБІЧНИМ ПЕРЕХРЕСНИМ ПРИКУСОМ ТА БІЧНИМ ЗМІЩЕННЯМ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ - Смаглюк, Л.В.; Чухрай, Н.Л.; Лещук, С.Є. (Світ медицини та біології, 2022)
Електроміографія жувальних м’язів є інформативним і сучасним методом діагностики в стоматології та в ортодонтії зокрема. Односторонній перехресний прикус пов’язаний з асиметричною діяльністю жувальних м’язів. Електроміографія жувальних м’язів проведена 20 пацієнтам з одностороннім перехресним прикусом зі зміщенням нижньої щелепи в праву (9 пацієнтів) і ліву (11 пацієнтів) сторони у період постійного прикусу. Результатом електроміографії було графічне зображення та цифрова характеристика біоелектричної активності скроневих і жувальних м’язів. Виявлено зв’язок між одностороннім перехресним прикусом, циклом жування та відхиленням електроміографійної активності. Встановлено зниження жувальної активності на стороні перехресного прикусу та збільшення показників електроміографійної активності на протилежній стороні.
Keywords: електроміографія; жувальні м’язи; патологія прикусу