ОЦІНКА ЗМІН ПІДФАСЦІАЛЬНОГО ТИСКУ У ПОСТРАЖДАЛИХ З ПОЛІСТРУКТУРНИМИ ВОГНЕПАЛЬНИМИ УШКОДЖЕННЯМИ НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ - Страфун, С.С.; Шипунов, В.Г.; Лакша, А.М.; Борзих, Н.О.; Цимбалюк, Я.В.; Сидорова, Н.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було дослідження змін підфасціального тиску у поранених з вогнепальним ушкодженнями нижніх кінцівок впродовж перших 24 годин після поранення. Проаналізовано дані 137 вимірювань підфасціального тиску в кістково-фасціальних футлярах ушкодженого сегменту у 128 військовослужбовців з вогнепальними пораненнями. При вогнепальних переломах кісток нижніх кінцівок середня величина рівня підфасціального тиску в термін від 6 до 12 годин після поранення підвищується на 35,8 % (р=0,0111) із загальним зростанням за перші 24 години після поранення з 29.9±11,4 до 47,2±8,8 мм рт. ст. (р=0,0005), при цьому залишаючись статистично подібним для періодів 6–12 та 12–24 години після поранення. При вогнепальних пораненнях м’яких тканин нижніх кінцівок середня величина підфасціального тиску прогресуюче збільшується (через 6–12 годин після поранення на 22,9 %, через 12–24 години – ще на 39,4 %, р=0,0240 та р=0,0076 відповідно). Поодинокі дотикові вогнепальні поранення м’яких тканин нижніх кінцівок, які не супроводжувались дефектом фасції, статистично значимого впливу на рівень підфасціального тиску не справляють.
Keywords: компартмент-синдром; кістково-фасціальні футляри; фасціотомія; «інтервал часу рятувальної фасціотомії» після поранення