МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА МАЛИХ БРОНХІВ ЛЕГЕНЬ ЩУРІВ ПРИ ВЖИВАННІ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Єрошенко, Г.А.; Донець, І.М.; Шевченко, К.В.; Лисаченко, О.Д.; Солод, А.В.; Ваценко, А.В.; Улановська-Циба, Н.А. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі представлені дані морфометричного дослідження малих бронхів легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до зміни морфометричних показників структурних компонентів малих бронхів легень щурів, що на ранніх стадіях виражається достовірним зменшенням морфометричних парметрів діаметру зовнішнього та просвіту з достовірним збільшенням висоти епітеліоцитів в малих бронхах усіх порядків внаслідок первинної ендогенної дії складових комплексу харчових добавок, що пов’язане зі спазмом судин обмінної ланки та наростаючими явищами гіпоксії. В подальшому, дія альтеративного фактору, яка переважає над захисними механізмами організму, виражається посиленням розвитку бронхоспазму у малих бронхах 3-го порядку, появою запальної інфільтрації в стінках бронхів та формуванні бронхіальної гіперреактивності, характерної для розвитку захворювань органів дихання, в тому числі і астми.
Keywords: щури; легені; малий бронх; глутамат натрію; нітрит натрію; Понсо-4R; морфометричне дослідження