ОСОБЛИВОСТІ ЛІПОПЕРОКСИДАЦІЇ ТА МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Заяць, Л.М.; Федорченко, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2022)
За останні десятиліття цукровий діабет став однією з найактуальніших як медичних так і соціальних проблем. Поширеність та захворюваність цукровим діабетом різко зросла протягом останніх років. Експерименти проводено на білих щурах-самцях з стрептозотоцин-індукованим діабетом. Біохімічні дослідження сироватки крові показали, що в умовах змодельованого цукрового діабету спостерігається інтенсифікація процесів перекисного окиснення ліпідів протягом всього періоду дослідження про що свідчить достовірне збільшення вмісту активних продуктів тіобарбітурової кислоти (р
Keywords: стрептозотоцин-індукований діабет; перекисне окиснення ліпідів; респіраторний відділ легень