ВПЛИВ КОМПЛЕКСУ ПРЕПАРАТІВ НА СТАН ТКАНИН РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ГІПОТИРЕОЗУ - Іванов, В.С.; Ткаченко, Є.К.; Шнайдер, С.А.; Шварцнау, О.Г.; Дорош, І.В.; Єнчова, Я.; Петрашова, А. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячено вивченню стану зубощелепної системи та тканин ротової порожнини щурів під впливом комплексу при дії експериментального гіпотиреозу. У 8 щурів 1-місного віку проводили моделювання експериментального гіпотиреозу (2-а група). Інтактну групу (1 група) склали 8 щурів. У 3-й групі 7 щурів отримували комплекс на тлі експериментального гіпотиреозу. Тривалість дослідження становила 30 днів. Комплекс препаратів в умовах недостатності виявив значну карієс-профілактичну та пародонтопротекторну дію. Під дією комплексу виявлено збільшення активності лужної фосфатази в кістковій тканині пародонту та пульпі зубів, а також зниження активності кислої фосфатази в кістці альвеолярного відростка.
Keywords: рослинні поліфенолі; щури; біохімічні маркери; моделювання гіпотиреозу; препарат кропиви дводомної