ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КОЛОЇДНИХ РОЗЧИНІВ ОКСИДУ ЗАЛІЗА З НАНОЧАСТИНКАМИ НА СЕРЦЕВО-СУДИННУ СИСТЕМУ ЩУРІВ - Трахтенберг, І.М.; Іщейкін, К.Є.; Дмитруха, Н.М.; Андрусишина, І.М.; Козлов, К.П.; Легкоступ, Л.А.; Цапко, В.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було встановлення токсичної дії наночастинок Fe2O3 різного розміру на серцево-судинну систему за умовиїх тривалого надходженняв організм щурів. Піддослідним щурам уводили в очеревину 5 разів на тиждень колоїдні розчини Fe2O3 (з частинками 19, 75 і 400 нм) удозі 1 мл (0,112 мг/мл заліза) на 100 гмаси тіла щура, всього 30 введень. Для встановлення кардіотоксичної дії колоїдних розчинів Fe2O3 визначали гематологічні, біохімічні та електрокардіографічні показники, які порівнювали з даними в контрольній групі щурів. Встановлено, що тривале надходження розчинів Fe2O3 в організм щурів викликало порушення процесу синтезу гемоглобіну; зміни показників згортання крові з ознакамигіперкоагуляції;ушкодження клітин печінки, серця та збільшення активності ферментів АСТ, АЛТ, ЛФ, ЛДГ, КК загальна і КК-МВ. Кардіотоксичний ефект за впливу колоїдних розчинів Fe2O3проявлявся порушенням скорочувальної та провідної функції серця. Відзначено, що більш виразну дію на серцево-судинну системущурів чинив розчин Fe2O3з НЧ19 нм.
Keywords: наночастинки оксиду заліза; серцево-судинна система; токсичність