ВИВЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ВОГНЕПАЛЬНИХ УШКОДЖЕНЬ ПЕРИФЕРИЧНИХ НЕРВІВ СУЧАСНИМИ ВИДАМИ ОЗБРОЄННЯ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Цимбалюк, В.І.; Кучин, Ю.Л.; Лурін, І.А.; Страфун, С.С.; Грабовий, О.М.; Гуменюк, К.В.; Цимбалюк, Я.В. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті наведено результати дослідження особливостей патоморфозу сідничного нерва при вогнепальних пораненнях експериментальних тварин (свиней). Вивчали зміни структури оболонок нерва, його фасцикул, особливості ушкодження кровоносних судин нерва під оптичним збільшенням із записом на цифрову камеру гістологічних зрізів нерва. Досліджено ультраструктурні зміни сідничного нерву при моделюванні вогнепального поранення периферичного нерву як із його анатомічним перетином, так і зі збереженням анатомічної цілісності. При гістологічному дослідженні сідничного нерва, ушкодженого кулями калібру 5,45, виявлено значні морфологічні зміни в структурі нерва як при анатомічному перетині нерва, так і при його контузії. Доведено, що навіть за умови збереження анатомічної цілісності нерва, при вогнепальному пораненні виникають виражені зміни нервової тканини.
Keywords: вогнепальне ушкодження; нерв; свиня; експеримент