ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН НИРОК У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ У ПОЄДНАННІ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Біловол, О.М.; Князькова, I.I.; Kірієнко, O.M.; Кузьмінова, Н.В.; Головачова, В.О.; Kірієнко, Д.О.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було вивчення діагностичної значущості вмісту ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофілів та цистатину С у крові та їх кореляцію з показниками внутрішньониркової гемодинамики у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2 типу. Встановлено, що у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2 типу на стадії доклінічного ушкодження нирок при порівнянні з особами без діабету виявлень суттєво більше підвищення вмісту ліпокаліну, асоційованого з желатиназою нейтрофіл та цистатину С у крові, що дозволяє розглядати їх у якості діагностичних показників для раннього виявлення діабетичної нефропатії. Визначено, що значне зниження кінцевої діастолічної швидкостій артеріального кровотоку і значуще підвищення індексу резистентності є діагностичними маркерами морфо-функціональних змін нирок при проведенні дуплексного сканування ниркових артерій у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2 типу.
Keywords: ліпокалін; асоційований з желатиназою нейтрофілів; цистатин С; дуплексне сканування ниркових артерій; артеріальна гіпертензія; цукровий діабет 2 типу