ВПЛИВ ВАКУУМІНСТИЛЯЦІЙ З ВНУТРІШНЬОВЕННИМ ВВЕДЕННЯМ ДОНАТОРІВ ОКСИДУ АЗОТУ НА ЗАГОЄННЯ ГНІЙНИХ РАН М’ЯКИХ ТКАНИН - Городова-Андрєєва, Т.В.; Ляховський, В.І.; Сидоренко, А.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Вивчена ефективність вакуумної терапії інстиляціями L-аргініну в поєднанні з його внутрішньовенним вливанням. Отримано результати у 89 пацієнтів, які проходили лікування з приводу гнійно-некротичних захворювань м’яких тканин. Хворих екстрено прооперували. Основна група 44 пацієнти, які отримували таку ж терапію та внутрішньовенно вводили 100 мл розчину аргініну гідрохлориду щодня. 2 3 курси вакуум-терапії по 3 дні кожен. В основній групі ознаки інтоксикації та температура тіла нормалізувалися в середньому на 3,1 доби. Нормалізація рівня лейкоцитів спостерігалася через 5,4 доби. pH-метрією з поверхні рани було виявлено, що достовірні зміни середнього pH у пацієнтів основної групи спостерігалися протягом 7 10 днів початку фази регенерації. Терапія в основній групі в порівнянні з типовим місцевим лікуванням забезпечувала прискорене очищення рани, зменшення мікробного забруднення та швидший перехід гнійно-некротичної фази в регенеративну.
Keywords: гнійно-некротичні захворювання; вакуумна терапія; інстиляції; аргінін; загоєння ран