СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ В ПЕРЕДМІХУРОВІЙ ЗАЛОЗІ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Грицуляк, Б.В.; Грицуляк, В.Б.; Бєлова, Н.В.; Глодан, О.Я.; Івасюк, І.Й.; Микитин, Т.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Методами ультразвукового сканування, кольорової ультразвукової ангіографії, гістології, морфометрії і статистики досліджено особливості гемодинаміки та структурно-функціонального стану передміхурової залози у чоловіків зрілого віку, в анамнезі яких виявлено інсулінозалежний цукровий діабет. За цих умов вперше встановлено, що пікова швидкість артеріального кровотоку в центральній зоні передміхурової залози знижується до 6,20±0,38 см/с, проти 18,30±3,20 см/с у чоловіків контрольної групи, а в периферичній зоні – до 2,70±0,01 см/с проти 5,30±0,03 см/с. Виявлено, що за рахунок розростання сполучної тканини в передміхуровій залозі її об’єм збільшується до 29,5±1,0 см3, а маса – до 27,4±1,5 г проти 22,4±1,6 см3 і 21,5±1,2 г відповідно у чоловіків контрольної групи. Співвідношення між залозистою паренхімою і м’язово-еластичною строю складає 56 % та 44 % проти 69,8 % і 30,2 % відповідно у контролі. Гістологічно в біоптатах передміхурової залози наявні атрофічні зміни зі зменшенням просвіту кінцевих відділів залоз, сплощенням клітин секреторного епітелію, розростанням колагенових волокон строми. Концентрація тестостерону в крові знижується до 380,0±12,0 нг/дл проти 550,0±10,0 нг/дл у чоловіків контрольної групи.
Keywords: інсулінозалежний цукровий діабет; передміхурова залоза; структурно-функціональні зміни