БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ РОТОВОЇ РІДИНИ ДІТЕЙ З ГІПЕРТРОФІЧНИМ ГІНГІВІТОМ У ПРОЦЕСІ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ - Дєньга, O.В.; Малех, Н.В.; Макаренко, О.А.; Пиндус, Т.О.; Єнча, А.; Шнайдер, С.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячено проведенню оцінки впливу розробленого лікувально-профілактичного комплексу на біохімічні показники ротової рідини дітей з гіпертрофічним гінгівітом. В дослідженнях приймали участь 30 дітей віком 13–16 років з діагнозом гіпертрофічний гінгівіт. Проведені дослідження свідчать про достатньо високу ефективність запропонованої лікувально-профілактичної терапії для дітей з гіпертрофічним гінгівітом, яка включала універсальний природний біологічний комплекс препаратів з широкою лікувально-профілактичною дією. Розроблений лікувально-профілактичний комплекс сприяв у дітей нормалізації біохімічних показників ротової рідини, покращуючи антиоксидантний захист, зменшуючи інтенсивність запалення, ступінь перекисного оксислення ліпідів, рівня обсіменіння порожнини рота та підвищуючи неспецифічний антимікробний захист в ній.
Keywords: діти; захворювання тканини пародонту; стоматологічне захворювання; біохімічні маркери; ротова рідина