ОСОБИСТІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТА ТРИВОЖНІСТЬ СТУДЕНТІВ НА ФОНІ ПАНДЕМІЇ COVID-19 В УКРАЇНІ - Коровіна, Л.Д.; Запорожець, Т.М.; Сілкова, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Мета роботи: дослідити рівень, стан і ознаки тривожності студентів в умовах пандемії COVID-19, виявити найбільш значущі фактори, пов’язані з потенційними проблемами в цих умовах, дослідити взаємозв’язок між тривожністю, індивідуально-психологічними особливостями студентів та порушенням регуляції вегетативної нервової системи. У грудні 2020 – січні 2021 року було проведено онлайн-опитування для дослідження особистісної та ситуативної тривожності, нейротизму та індивідуально-психологічної орієнтації за Г.Айзенком, наявності дисфункції автономної нервової системи за А.М.Вейном та визначення рівня специфічних тривог, викликаних пандемією COVID-19. У студентів-медиків до кінця першого року пандемії COVID-19 ми спостерігали підвищений рівень ситуативної та, особливо, особистісної тривожності. У свою чергу, рівень нейротизму був типовий для цієї соціальної групи. Екстраверсія знизилася порівняно з періодом до пандемії. Рівень нейротизму корелював із занепокоєнням щодо ризику зараження членів сім'ї COVID-19, а рівень особистісної тривожності корелював із занепокоєнням щодо власного ризику зараження COVID-19. Стан вегетативної регуляції залишався на рівні з до пандемічним періодом.
Keywords: студенти; пандемія COVID-19; тривожність; нейротизм; автономна нервова система