ЦЕФАЛОМЕТРИЧНІ ПАРАМЕТРИ БАЗАЛЬНИХ КРАНІАЛЬНИХ СТРУКТУР ЗА МЕТОДОМ «ЦЕФАЛОМЕТРІЯ ДЛЯ ОРТОГНАТИЧНОЇ ХІРУРГІЇ» В УКРАЇНСЬКИХ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ ІЗ ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ У ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТИПУ ОБЛИЧЧЯ - Нестеренко, Є.А.; Шінкарук-Диковицька, М.М.; Перлова, А.В.; Аршинніков, Р.С.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2022)
У ході дослідження встановлені межі процентильного розмаху цефалометричних параметрів базальних краніальних структур, що визначаються за методом «Цефалометрія для ортогнатичної хірургії» (COGS-метод), в українських юнаків і дівчат із ортогнатичним прикусом у залежності від типу обличчя. Практично в усіх випадках в юнаків із різними типами обличчя величина відстаней Ar-Pt і Pt-N достовірно більша або має тенденцію до більших значень, ніж у дівчат із відповідними типами обличчя (дуже широким, широким, середнім і вузьким). Між юнаками або дівчатами з різними типами обличчя практично не встановлено достовірних, або тенденцій відмінностей даних цефалометричних показників.
Keywords: телерентгенографія; цефалометрія; COGS-метод; юнаки; дівчата; ортогнатичний прикус; типи обличчя