КОМПЛЕКСНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ДІТЕЙ ІЗ СЕНСОРНИМИ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Пахомова, Н.Г.; Баранець, І.В.; А. В. Лук’яненко, A.V.; Лещій, Н.П.; Качуровська, О.Б.; Березан, О.І.; Олефір, О.І. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті представлені результати комплексної реабілітації дітей молодшого шкільного віку із сенсорними та інтелектуальними порушеннями, а саме дітей із нейросенсорною глухотою у поєднанні з легкою розумовою відсталістю. Метою дослідження була перевірка ефективності комплексної, диференційованої системи організації корекційно-оздоровчої роботи з дітьми молодшого шкільного віку зі складними порушеннями розвитку. Дане дослідження тривало протягом 2013–2021 рр., в ході якого проведено комплексну реабілітацію 100 дітей молодшого шкільного віку (7–10 років) зі складними порушеннями розвитку, з них 53 дівчат та 47 хлопців. В результаті дослідження було встановлено, що після проведення комплексної корекційно-оздоровчої роботи у дівчат експериментальної групи 7–10 років повторні показники життєвого індексу були вірогідно кращі порівняно з дівчатами КГ 7–10 років на 4,87 %, силового індексу – на 3,24 %, проби Штанге – на 3,78 с, Генчі – на 4,69 с, індексу Руфʼє – на 3,26 у.о., індексу Скібінського – на 2,32 у.о. Поряд з цим відмічена позитивна динаміка у хлопчиків ЕГ 7–10 років, де повторні показники життєвого індексу були вірогідно кращі порівняно з хлопчиками КГ 7–10 років на 3,00 %, силового індексу – на 3,97 %, проби Штанге – на 6,98 с, Генчі – 2,02 с, індексу Руфʼє – на 3,14 у.о., індексу Скібінського – на 2,33 у.о. Отримані результати дослідження підтвердили їх практичне значення у здійсненні медичної і психолого-педагогічної реабілітації означеної категорії дітей.
Keywords: реабілітація; фізичний розвиток; порушення слуху і мовлення; інтелектуальні порушення; діти зі складними порушеннями розвитку; корекційно-оздоровча робота