ТРЬОХЕТАПНИЙ ЛІКУВАЛЬНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ АЛГОРИТМ ПРИ МЕХАНІЧНІЙ ЖОВТЯНИЦІ РІЗНОГО ГЕНЕЗУ ТА НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНИЙ МІНІІНВАЗИВНИЙ МЕТОД ЇЇ УСУНЕННЯ - Прихідько, Р.А.; Дудченко, М.О.; Кравців, М.І.; Заєць, С.М.; Іващенко, Д.М.; Челішвілі, А.Л.; Шевчук, М.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Проаналізований досвід лікування механічної жовтяниці із застосуванням мініінвазивних хірургічних втручань у 176 пацієнтів. Встановлено, що клінічна картина, лабораторні показники мають другорядне значення у визначені етіології та рівня біліарної обструкції. Для диференційної діагностики етіологічних факторів обтураційної жовтяниці застосовували неінвазивні та мініінвазивні променеві методи дослідження: ультразвукове – 203, магнітно–резонансну холангіопанкреатографію – 98, мультиспіральну комп’ютерну томографію – 74, ендоскопічну ретроградну холангіопанкреатографію – 138, черезшкірно черезпечнікову холангіографію – 27. З метою визначення інформативності оцінювали виявлення конкрементів, стриктур жовчних протоків, об’ємних утворень, розширення внутрішньо- та позапечінкових жовчних протоків. Методами ліквідації біліарної гіпертензії були різні види ендоскопічної декомпресії, які виконувались в комбінації із ендоскопічною ретроградною холангіопанкреатографією та черезшкірно черезпечніковою холангіографією. Порівнювались: можливість виконання цих видів декомпресії жовчовивідних протоків, їх ефективність ліквідації жовтяниці та ускладнень. На основі отриманих нами результатів розроблений 3-етапний діагностичний та лікувальний алгоритм, ефективність якого в ліквідації механічної жовтяниці склала 96,0 %.
Keywords: механічна жовтяниця; біліарна декомпресія; черезшкірно черезпечінкова холангіографія; магнітно-резонансна холангіопанкреатографія; ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія