ЦИТОМОРФОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ В КОНТРОЛІ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ, УСКЛАДНЕНИХ ОБСТРУКТИВНИМ СИНДРОМОМ - Ракша-Слюсарева, О.А.; Тарасова, І.А.; Слюсарев, О.А.; Чернишова, О.Є.; Задорожна, В.І.; Боєва, С.С.; Гутаров, О.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було оцінити ефективність лікування гострих респіраторних захворювань, ускладнених обструктивним синдромом за різними схемами за критерієм цитоморфологічних змін лейкоцитів периферичної крові. Проведені дослідження цитоморфологічних змін основних пулів лейкоцитів периферичної крові показали більшу ефективність нових запропонованих схем терапії, в порівняння з традиційною, що особливо проявлялось в схемі терапії гострих респіраторних захворювань, ускладнених обструктивним синдромом з включенням курсу антибіотиків та вітамінів-антиоксидантів. У хворих більш значно, порівняно із базовою схемою терапії, реєструвалось зменшення кількості клітинних розпадів, нейтрофілів з набуханням та фрагментацією ядра, токсогенною зернистістю цитоплазми, молодих та малофункційних лімфоцитів, збільшувався вміст великих гранулярних та бобовидних лімфоцитів.
Keywords: цитоморфологія; лейкоцити; гострі респіраторні захворювання; обструктивний синдром; схеми лікування