НАДЛИШКОВА ВАГА ТА ОЖИРІННЯ ЯК ФАКТОР РИЗИКУ ЦИТОСТАТИК ІНДУКОВАНИХ УРАЖЕНЬ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ НА ГОСТРУ ЛІМФОБЛАСТНУ ЛЕЙКЕМІЮ - Скрипник, І.М.; Маслова, Г.С.; Лиманець, Т.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Ожиріння належить до доведених факторів ризику розвитку всіх видів пухлин, а також є однією із причин зниження ефективності специфічної хіміотерапії, а також розвитку хіміотерапевтично індукованих уражень печінки. У даній статті наведені результати спостереження за функціональним станом печінки у хворих на гостру лімфобластну лейкемію у динаміці індукції ремісії з урахуванням надмірної ваги і ожиріння. Продемонстровано високу токсичність схем хіміотерапії гострих лімфобластних лейкемій із загальною тенденцією розвитку гіпопротеїнемії. Надмірна вага і ожиріння потенціюють розвиток цитостатикіндукованих уражень печінки у хворих на гостру лімфлбластну лейкемію із максимальним ризиком за умов первинних уражень печінки, зумовлених впливом пухлини.
Keywords: гостра лімфобластна лейкемія; ожиріння; хіміотерапія; L-аспарагіназа; ураження печінки