ПОКАЗНИКИ ЛІПІДІВ ДО ТА ПІСЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ІМУНОБІОЛОГІЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ХВОРИХ НА ПСОРІАЗ - Степаненко, Р.Л.; Дудченко, М.О.; Степаненко, В.І.; Васильєва, К.В.; Каменєв, В.І.; Свирид, С.Г.; Літинська, Т.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Псоріаз є одним з найбільш поширених дерматозів і посідає одне з провідних місць серед актуальних проблем сучасної дерматології. У дослідженя було залучено 148 пацієнтів. Порівняльна оцінка терапевтичної ефективності застосування монотерапії препаратом імунобіологічної дії Адалімумаб, а також його комбінації з відчизняним негормональним препаратом на основі натуральних компонентів (Лляна олія, солідол жировий, D-пантенол, алантоноїд, екстракт череди, екстракт чистотілу, екстракт оману, сірка, саліцілова кислота) у обстежених хворих на псоріаз вульгарний проводилась згідно динаміки регресу шкірних клінічних проявів дерматозу: зменшення площі ураження, регрес еритеми, інфільтрації, лущення елементів шкірної псоріатичної висипки, змін індексу PASI, PGA, BSA. Запропонована нами модифікована схема терапії хворих на псоріаз вульгарний, яка передбачає проведення курсу системної імунобіологічної терапії препаратом адалімумаб з паралельним призначенням відчизняним негормональним препарату дозволяє підвищити ефективність лікування та подовжити термін тривалості ремісії дерматозу.
Keywords: псоріаз; особливості ліпідного обміну; імунопатогенез; імунобіологічна терапія