ВПЛИВ ФАКТОРА ВІКУ НА ЗМІНИ МОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРА ПРИ МОДЕЛЮВАННЯ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ ТА ЇЇ КОРЕКЦІЇ N-СТЕАРОЇЛЕТАНОЛАМІНОМ - Квітницька-Рижова, Т.Ю.; Луговський, С.П.; Клименко, П.П.; Михальський, С.А.; Малишева, С.П.; Ткаченко, О.С.; Косякова, Н.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Досліджено гістологічні, гістохімічні та морфометричні зміни підшлункової залози у молодих (4 місяці) та старих (16 місяців) щурів при моделюванні інсулінорезистентності та її корекції N-стеароілетаноламіном. В експерименті відтворювали інсулінорезистентність при тривалому 6-місячному утриманні щурів на жирній дієті (вміст жиру в раціоні – 58 %), а її розвиток контролювали за допомогою глікемічного контролю. Для корекції інсулінорезистентності використовували водну суспензію NSE, яку вводили щурам per os у дозі 50 мг/кг протягом 2 тижнів. Двофакторний дисперсійний аналіз довів провідну роль віку у зміні основних морфометричних параметрів, що характеризують розвиток: деструктивних змін в острівцях підшлункової залози (кількість апоптотичних клітин), запальних змін у тканині підшлункової залози (кількість мононуклеарів у стромі), а також секреторна дисфункція ß-інсулоцитів (специфічна кількість інсулоцитів з альдегід-фуцин-позитивними секреторними гранулами). Внесок вікового фактора у зміни цих індексів становить відповідно 78,3 %, 56,1 % та 41,5 %. Встановлено, що кількість апоптотичних TUNEL-позитивних клітин в острівцях підшлункової залози є інформативним інтегральним показником для оцінки деструктивних змін інсулоцитів, який слід рекомендувати при скринінгу для фармакологічної корекції інсулінорезистентності та цукрового діабету.
Keywords: острівці підшлункової залози; щури; інсулінорезистентність; апоптоз; фармакологічна корекція