ПЛІВКОУТВОРЮЮЧІ ВЛАСТИВОСТІ УМОВНО-ПАТОГЕННИХ МІКРООРГАНІЗМІВ У ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА РЕКУРЕНТНИЙ ТОНЗИЛІТ - Кравець, Н.Я.; Климнюк, С.І.; Романюк, Л.Б.; Борак, В.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Однією з причин переходу інфекції у хронічний стан та резистентності їх до лікування антибіотиками є утворення біоплівок у дихальних шляхах при респіраторних інфекціях. Метою дослідження є виявлення здатності до плівкоутворення на поверхні епітеліальної тканини ротоглотки у штамів стафілококів, виділених від хворих з рецидивуючим тонзилітом. Було досліджено клінічні штами бактерій Staphylococcus spp., виділених з ротоглотки 42 дітей. Здатність до утворення біоплівок вивчали шляхом вирощування культури на 96-лункових пластикових планшетах та на поверхні покривних скелець протягом трьох діб. Встановлено, що12 (28,58 %) штамів із 42 мали здатність до плівкоутворення, серед яких 3 (7,14 %) штами проявляли сильне плівкоутворення, 8 (19,04 %) штамів –помірне, один штам (2,38 %) – слабке плівкоутворення та у 30 штамів (71,4 %) ця здатність була відсутня. Ступінь вираженості плівкоутворення стафілококів визначали за показником оптичної щільності при довжині хвилі 550 нм з подальшим фарбуванням генціанвіолетом. Проведені дослідження інтенсивності плівкоутворення протягом трьох діб культивування продемонстрували тенденцію до зростання показника ОЩ у лінійці: 0,054
Keywords: біоплівка; рецидивуючий тонзиліт; ступінь плівкоутворення; Staphylococcus spp