ВПЛИВ ТРАНСКРИПЦІЙНОГО ФАКТОРУ κB НА РЕМОДЕЛЮВАННЯ ЕКСТРАЦЕЛЮЛЯРНОГО МАТРИКСУ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ХРОНІЧНОЇ АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Фіброз печінки – це поширена тканинна реакція, пов’язана з хронічним ураженням печінки, що є результатом тривалого ураження паренхіматозних клітин та запалення. Фіброгенна відповідь характеризується прогресуючим накопиченням компонентів позаклітинного матриксу, збагачених колагеновими фібрилами, і порушенням ремоделювання екстрацелюлярного матриксу. Метою даної роботи є встановлення впливу транскрипційного фактору κB на концентрацію оксипроліну, глікозаміногліканів та сіалових кислот в печінці щурів за умов хронічної алкогольної інтоксикації. Дослідження проведене на 24 щурах-самцях лінії «Вістар». Тварини були поділені на 4 групи по 6 тварин: І – контрольна; II – тварини, яким інгібували транскрипційний фактор κB; ІІI – тварини, яким моделювали хронічний алкогольний гепатит та ІV – тварини, яким інгібували транскрипційний фактор κB на фоні хронічної алкогольної інтоксикації. В гомогенаті тканин печінки досліджували загальну концентрації глікозаміногліканів, гепарин-гепаранової, кератан-дерматанової та хондроїтинової фракцій глікозаміногліканів, вільного оксипроліну та сіалових кислот. Тривала алкогольна інтоксикація організму щурів призводить до ремоделювання екстрацелюлярного матриксу про що свідчить посилення колагенолізу та катаболізму глікокон’югатів аморфної речовини сполучної тканини печінки. Застосування інгібітора транскрипційного фактору κB на фоні тривалої алкогольної інтоксикації тварин знижує концентрацію ГАГ в 1,43 рази, в 1,6 рази знижує концентрацію оксипроліну та знижує концентрацію сіалових кислот в 1,14 рази порівняно з групою щурів, яким моделювали хронічну алкогольну інтоксикацію. Транскрипційний фактор NF-kB за умов хронічної алкогольної інтоксикації впливає на архітектурне ремоделювання сполучної тканин шляхом збільшення деградації колагенових волокон та руйнування глікопротеїнів і протеогліканів екстрацелюлярного матриксу печінки щурів.
Keywords: печінка; алкогольний гепатит; щури; NF-kB; екстрацелюлярний матрикс