МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ БІЛИХ ЩУРІВ ЧЕРЕЗ 21 ДОБУ ПІСЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ТЕРМІЧНОГО ОПІКУ ПРИ СИСТЕМНОМУ ВВЕДЕННІ NACL - Тірон, O.I.; Стеценко, A.В.; Яцина, O.I.; Заяць, Л.М.; Колотвін, A.O.; Шуміліна, K.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Гістологічні особливості щитовидної залози піддослідних тварин через 21 день після змодельованого опікового ушкодження при системному застосуванні NaCl можна охарактеризувати як адаптаційні та компенсаторні процеси в стінці фолікула, судинному та стромальному компонентах. Більшість фолікулів щитовидної залози були круглої або овальної форми, деякі з них були перерозтягнутими і заповнені щільним колоїдом. Клітини фолікулярного епітелію були сплощені, містили пікнотичні ядра, оточені тонким шаром цитоплазми. У деяких регіонах спостерігали десквамацію тироцитів у просвіті фолікула. Електронно-мікроскопічне дослідження залози через 21 день після змодельованого опіку підтвердило зміни, які раніше були встановлені аналізом гістологічних препаратів. Сплощені тиреоцити містили осміофільні ядра з гетерохроматином. Їх цитоплазма була електронно прозорою і містила органели з ознаками руйнування. Мікроворсинки спостерігали на апікальній області тироцитів. Поряд із фолікулами зі зміненою гістологічною структурою (що свідчить про дисбаланс у синтезі та виведенні гормонів) спостерігалися фолікули з інтактною стінкою та неушкодженим кровопостачанням. Ультраструктура останнього свідчить про активні білково-синтезуючі та білково-секреторні процеси.
Keywords: опікова травма; щитовидна залоза; світлова мікроскопія; електронна мікроскопія