СИНТРОПІЧНІ І СУПУТНІ КОМОРБІДНІ УРАЖЕННЯ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ У ХВОРИХ НА ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ - Абрагамович, О.О.; Абрагамович, М.О.; Фармага, М.Л.; Лещук, Я.Л.; Циганик, Л.В.; Фармага, Т.І.; Лещук, Є.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Цироз печінки є поширеною хворобою переважно людей працездатного віку та нерідко призводить до летальних наслідків. Причинами такої епідеміології цирозу є синтропічні коморбідні ураження, зокрема ураження органів системи кровообігу. Дослідження проводили у три послідовні кроки, а саме: на першому було виявлено частку хворих на цироз печінки з позапечінковими кардіоваскулярними ураженнями, на другому – вивчено частоту кожної окремої кардіоваскулярної недуги у хворих, а на третьому – визначено частоту уражень органів системи кровообігу у кожному класі тяжкості цирозу печінки згідно критеріїв C.G. Child-R.N. Pugh та виявлено зв’язок між їх частотою і класом цирозу. У 81,3 % хворих на цироз печінки зустрічаються ураження системи кровообігу, серед яких цирозна кардіоміопатія і порушення у системі регулювання артеріального тиску із виникненням стійкої артеріальної гіпотензії, які мають спільні патогенетичні механізми з цирозом, тобто є синтропічними, а постінфарктний кардіосклероз, стенокардія, набуті вади серця та безбольова форма ішемічної хвороби серця – супутніми.
Keywords: цироз печінки; кардіоміопатія; артеріальна гіпертонія; синтропічні ураження