АНАЛІЗ МІСЦЕВИХ КЛІНІЧНИХ ФАКТОРІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ МАНДИБУЛЯРНОЇ АНЕСТЕЗІЇ - Анісімов, М.В.; Шнайдер, С.А.; Анісімова, Л.В.; Сенніков, О.М.; Бабеня, Г.O. (Світ медицини та біології, 2022)
Для лікування зубів на нижній щелепі у дорослих пацієнтів, мандибулярна анестезія використовується в більш ніж 80 % випадків. Найбільш часто використовується, але є досить складною щодо варіабельності орієнтирів, методика С. Н. Вайсблата (у вітчизняній літературі або inferior alveolar nerve block – AB – в зарубіжній літературі). Нами запропоновано методику Back Low, при якій місце введення голки знаходиться позаду альвеолярної частини нижньої щелепи в проекції переднього краю вінцевого відростка, а цільовий пункт при даній техніці буде знаходиться в нижньому відділі крилонижньощелепних просторів і на 1 см нижче нижньощелепного отвору. Клінічні спостереження свідчать про те, що навіть невелике порушення в техніці проведення критично відбивається на її ефективності. Мета нашої роботи полягає у визначенні місцевих факторів, вивченні їх частоти і ступеню впливу на клінічну ефективність мандибулярної анестезії при різних техніках її проведення. У дослідженні брали участь 2000 пацієнтів у віці від 18 до 65 років. На підставі клінічних досліджень було встановлено, що до факторів які ускладнюють проведення мандибулярної анестезії можна віднести мале відкривання рота (2,30 %), підвищений блювотний рефлекс (4,60 %), особливості будови і розташування язика, а також його рухливість під час проведення анестезії (7,55 %). На підставі аналізу індексу мандибулярної анестезії (ІМА) встановлено зниження ефективності мандибулярної анестезії при спостережуваних несприятливих факторах, незалежно від техніки її виконання. Мандибулярна анестезія в техніці Back Low показала більш високу ефективність у пацієнтів, без ускладнюючих анестезію факторів ‒ на 38 %; при малому відкриванні рота – на 47 %; при блювотному позиві – на 40 %; при «заважаючому» язиці – на 14 %, що робить її вибір кращим.
Keywords: мале відкривання рота; блювотний рефлекс; язик; індекс місцевої анестезії; анестетик