ПОКАЗНИКИ ЗАГАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ ПАЦІЄНТІВ З ЯТРОГЕННИМ ВЕРХНЬОЩЕЛЕПНИМ СИНУСИТОМ - Варжапетян, С.Д.; Гулюк, А.Г.; Шнайдер, С.А.; Строгонова, Т.В.; Бабеня, Г.О.; Рейзвіх, О.Е.; Дієва, Т.В. (Світ медицини та біології, 2022)
За показниками загального імунітету досліджено залежність патогенезу хронічного верхньощелепного синуситу від факторів, що впливають на формування верхньощелепного перебігу захворювання. Патогенез медикаментозній формі ятрогенного синуситу обумовлені не характером стоматологічних маніпуляцій, а тривалим прийомом лікарських препаратів. При інших формах ятрогенного синуситу стоматогенного походження тяжкість хвороби безпосередньо залежить від характеру та обсягу стоматологічного втручання. Для медикаментозної (лікарської) форми відносно до інших досліджуваних ятрогенних підгруп більше виражена гостра фаза запалення та вторинний тип імунної відповіді на тлі низької індукованої активності імунних клітин: показники Т-клітин (CD 3+, CD56+) 5,8 %; середніх ЦІК – 82,4±4,45 у.о. (р
Keywords: загальний імунітет; гайморит; сторонє тіло; перфорація; диференціальна діагностика