ОЦІНКА МІКРОЦИРКУЛЯЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ ПРИ ЛІКУВАННІ ПРЕПАРАТАМИ АУТОПЛАЗМИ ТА ГІАЛУРОНОВОЇ КИСЛОТИ - Вишневська, Г.О.; Шнайдер, С.А.; Рейзвіх, О.Е.; Бабеня, Г.О.; Христова, М.Т. (Світ медицини та біології, 2022)
Актуальність дослідження мікроциркуляції визначається тим, що за характером її порушень можна встановити стадію патологічних змін в органах та тканинах, а також обрати тактику лікування. Метою було вивчити динаміку гемодинамічних змін у пацієнтів з генералізованим пародонтитом, після лікування комбінованою методикою препаратів плазмогелю, i-PRF та гіалуронової кислоти за даними ультразвукової доплерографії. Діагностику мікрогемодинамічних змін в тканинах пародонта проводили методом ультразвукової доплерографії. Після проведеного лікування чітко видно, що покращення кровотоку відбулося в обох групах, в основній групі (через 1 рік – 1,217±0,035 см/сек, через 2 роки – 1,297±0,061см/сек), в групі порівняння (через 1 рік – 0,729±0,031 см/сек, через 2 роки – 0,632±0,025 см/сек). На віддаленому терміні, через 2 роки, можна відмітити, що показник в групі порівняння поступово починає знижуватись, а в основній групі лишається так само на високому рівні. Так в основній групі виявило значне посилення лінійної максимальної систолічної швидкості кровотоку (1,297±0,061см/сек) та збільшення об'ємної максимальної систолічної швидкості кровотоку (0,037±0,001 мл/сек).
Keywords: судини пародонту; доплерографія; плазмогель; i-PRF; регенеративні методики