ГЕНЕТИЧНА ОЦІНКА СХИЛЬНОСТІ ДО ГІПЕРТРОФІЧНОЇ ФОРМИ ГІНГІВІТУ У ДІТЕЙ - Дєньга, А.Е.; Малех, Н.В.; Вербицька, Т.Г.; Рожко, П.Д.; Шнайдер, С.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячено пошуку генетичних чинників, що визначають схильність до гіпертрофічної та катаральної форм гінгівіту у дітей. В дослідженні приймали участь групи дітей з гіпертрофічним гінгівітом (12 пацієнтів) та з хронічним катаральним гінгівітом (16 пацієнтів). У результатах проведеного дослідження було виявлено, що гіпертрофічний гінгівіт і хронічний катаральний гінгівіт суттєво відрізнялися за розподілом генотипів поліморфізму TNFRSF1B, MMP1B і TGFB1 у обстежених пацієнтів. Не було знайдено будь-якої різниці між групами за поліморфізмами rs1800629 TNF-alpha-308G>A, rs1800795 IL6-174G>C, rs3024491 IL10-1082G>A та rs1800012 COL1A1 IVS1 2046G>T. Отримані результати, на наш погляд, необхідно враховувати при розробці лікувально-профілактичних заходів супроводження стоматологічного лікування дітей з гіпертрофічним гінгівітом.
Keywords: діти; захворювання тканини пародонту; поліморфізми генів; букальний епітелій; полімеразна ланцюгова реакція