АНАЛІЗ ПОВТОРНІХ ЗАГОСТРЕНЬ ЖОВЧОКАМ’ЯНОЇ ХВОРОБИ У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ЕНДОСКОПІЧНУ ЛІТОЕКСТРАКЦІЮ ВНАСЛІДОК РОЗВИТКУ МЕХАНІЧНОЇ ЖОВТЯНИЦІ - Должковий, С.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було проаналізувати ранні результати лікування пацієнтів, яким було виконано ендоскопічну літоекстракцію через розвиток механічної жовтяниці. Проаналізовано медичні карти 103 стаціонарних хворих, які проходили лікування протягом 2019–2020 рр з приводу механічної жовтяниці, що була викликана холедохолітіазом, або гострим холециститом з наявністю в анамнезі ендоскопічної літоекстракції протягом останніх 6 місяців. Епізоди біліарного болю спостерігалися у 29 пацієнтів, у 20 хворих виник гострий калькульозний холециститу, у 3х — рецидив обтураційної жовтяниці. Статистичний аналіз даних, що було отримано, дозволив зробити наступні висновки: 1) вік та стать пацієнта не є предикторами виникнення рецидивів жовчнокам’яної хвороби протягом 6 місяців після ендоскопічної літоекстракції; 2) напад біліарного болю в анамнезі є фактором ризику виникнення гострого калькульозного холециститу протягом 6 місяців після літоекстракції; 3) чотирьохтижневий період після літоекстракції є відносно безпечним щодо виникнення несприятливих біліарних подій та повинен використовуватися для виконання лапароскопічної холецистектомії.
Keywords: холедохолітіаз; ендоскопічна ретроградна холедохопанкреатографія; холецистектомія