КЛІНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВІСФАТИНУ ТА ГОМОЦИСТЕЇНУ У ПРОГНОЗІ ОСТЕОАРТРИТУ У ЖІНОК ПЕРЕД- І ПОСТМЕНОПАУЗНОГО ВІКУ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ - Журавльова, Л.В.; Черпіта, В.O. (Світ медицини та біології, 2022)
Цукровий діабет 2 типу є основною причиною смертності та має високу поширеність. У хворих на цукровий діабет 2 типу часто діагностують остеоартроз, переважна більшість випадків зустрічається у жінок в пре- і постменопаузі через зниження рівня естрогенів, а також їх численних гормональних і метаболічних порушень. У дослідженні було визначено прогностичне значення вісфатину та гомоцистеїну у розвитку остеоартрозу у жінок у пре- та постменопаузі з цукровим діабетом 2 типу та побудовано прогностичну модель розвитку остеоартрозу. Ми вивчали 82 жінки в пре- та постменопаузі: 20 жінок (1 група) із ізольованим цукровим діабетом 2 типу та 62 жінки (група 2) з коморбідним цукровим діабетом 2 типу та остеоартрозом. Дослідження показало, що надійними предикторами остеоартриту у жінок у пре- та постменопаузі з цукровим діабетом 2 типу були ІМТ, окружність талії, ЛПДНЩ, висфатин та гомоцистеїн, які були включені в прогностичну модель з високим рівнем чутливості та специфічності: 96,8 % і 90,0 % відповідно. AUC становила 0,992±0,006 [95,0% ДІ 0,979–1000], p
Keywords: коморбідний перебіг; предиктори; пременопауза; постменопауза; метаболічні порушення; прогностична модель